zes
jaren geleden
blog

Uitgevers moeten boven content uitstijgen

De media staren zich blind op content. Traditionele uitgevers moeten, willen ze overleven in het digitale tijdperk, meer halen uit wat de content zelf teweegbrengt.

Dat is de boodschap van mediagoeroe Jeff Jarvis, auteur van het boek ‘What would Google do’. Hij pleit al sinds jaar en dag voor verandering in de mediawereld. Veranderingen die onvermijdelijk zijn, maar die ook mogelijkheden scheppen.

Tijdens het MWG Congres, nu bijna een jaar geleden, waarschuwde hij de oude media al dat ze opereren onder oude definities. “Media zijn niet alleen contentfabrieken of distributiebedrijven. We hebben meer dan genoeg content en veel goede manieren om het te verspreiden, maar de echte waarde van media ligt in relaties. En daar valt nog een hoop te leren. Facebook doet dat bijvoorbeeld veel beter.”

In ‘What would Google do’, sneed Jarvis in 2009 eigenlijk al hetzelfde probleem aan. Of, zoals hij zelf als optimist benadrukt, de nieuwe mogelijkheden die er zijn. Dankzij internet en daarmee ook Google heeft content een nieuw, rijker leven gekregen. Van de contenteconomie, heeft er een verschuiving plaatsgevonden naar de linkeconomie. In de eerste situatie had de uitgever de macht in handen, met eigen content werden de advertenties verkocht. In de nieuwe situatie wordt content pas waardevol als het verspreid wordt door de lezer. Google is in dit boek het schoolvoorbeeld van een bedrijf dat de linkeconomie in zijn DNA heeft.

Zijn boodschap vandaag de dag is eigenlijk nog steeds hetzelfde, maar dan iets meer verfijnd. Verspreiding van content leert ons over de interesses van mensen, autoriteit, onderwerpen en trends. Facebook, Google en Twitter werken al op deze manier. De signalen die ze halen uit de verspreiding van content, gebruiken ze om meer relevante content uit te serveren, diensten te ontwikkelen of adverstising op af te stemmen. Het draait allemaal om relaties en verbanden. Content is een bron om van te leren, waarde uit te halen en dit weer te exploiteren.

Door data te verzamelen en analyseren, wordt de lezer uiteindelijk benaderd als een individu, met zijn eigen wensen en voorkeuren. Huidige content richt zich vaak op de massa. Een idee waar uitgeverijen vanaf moeten stappen.

Ondernemende journalistiek was een jaar geleden en is nog steeds een stokpaardje van Jarvis. Een recente blogposting van hem laat zien dat hij gelooft in de ondernemer, gecombineerd met de journalist. Het is volgens Jarvis wellicht een kleine startup die de traditionele uitgevrijen laat zien waar de kansen liggen.

refresh this page
share this post
with the world
op de hoogte blijven?

Speak Your Mind

*