een
jaar geleden
blog

High tech-hoogstandjes op de Olympische Spelen 

Als fanatiek sporter vind ik de Olympische Spelen een genot om te zien. Twee weken waarin alles samenkomt voor mensen die jarenlang keihard werken om hun doel te bereiken: Olympisch kampioen worden. De één slaagt daarin, de ander niet. Blijdschap wordt afgewisseld met teleurstellingen. Dat is bitter, maar kan dan wel een motivatie zijn om later wel te slagen. Net als de steeds betere hulpmiddelen: digitalisering, automatisering en robotisering kijken ook bij en rondom sport steeds vaker om de hoek. 

Shorttracken in Samsung Smartsuit 

Met de Smartsuit van de elektronicagigant Samsung kunnen toppers als Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting hun houding verbeteren voor een nog hogere snelheid.  Hoe beter de houding is, hoe dieper je zit, hoe sneller je gaat. Op die manier kunnen shorttrackers hun beenkracht optimaal benutten. Dus: het Zuid-Koreaanse Samsung ondersteunt Nederlandse shorttrackers op Spelen in eigen land. Als dat niet aansluit op de Olympische gedachte, weet ik het ook niet meer.  

Olympische Spelen

Schaatsen met slimme stoel 

Het klinkt een beetje als een gimmick, een schaatsstoel die beginnende schaatsers aanmoedigt. En dan ook nog met de stem van Sven Kramer. Toch kan het ‘meubelstuk’ meer dan dat: talloze sensoren detecteren of de kinderen wel in evenwicht zijn en of de juiste schaatsbewegingen worden gemaakt. Ingebouwde lasers helpen de kinderen recht vooruit schaatsen en de poten zijn zo vormgegeven dat ze er niet onverhoopt achter blijven haken. In de Gangneung Oval zal de stoel niet meer nodig zijn, maar het zou zomaar kunnen dat er vier, vijf edities later een Olympisch kampioen is die met de slimme schaatsstoel begon.  

Olympische Spelen

Shorttracken in virtual reality 

Camera’s onderop drones, hangend aan draden, op wielen langs de baan… alles wordt in het werk gesteld om ook de thuisblijvers zo dicht mogelijk bij de actie te brengen. Wie het Olympisch snowboardtoernooi heeft gezien, zal zich ongetwijfeld hebben vergaapt aan de shots boven de halfpipe, waarbij een serie camera’s snel foto’s maakt en je als het ware om de snowboarder heen draait, die stil in de lucht lijkt te hangen. Een schril contrast met vroegere edities, waarbij één camera per discipline al mooi was. Maar met de Samsung VR-bril kun je tegenwoordig nog dichterbij komen: met de speciale applicatie waan je je tussen de schaatsers. De kans is klein dat daar ooit een camera tussen gaat kunnen rijden, dus wie zich altijd al heeft afgevraagd of het op het ijs net zo chaotisch is als het er van een afstandje uitziet, kan dat virtueel testen.  

Olympische Spelen

Wegwijs dankzij robots 

Tot slot zijn er nog de robots. In theorie gaan die ons al tientallen jaren werk uit handen nemen, maar in de praktijk blijft een beetje achter. Zeker, ze verslaan ons in denksporten als schaken, dammen en go, maar echt ontlasten doen ze ons nog niet. Toch brengen deze Olympische Spelen daar voorzichtig verandering in, want op de Zuid-Koreaanse luchthaven Incheon wijzen robots van fabrikant LG reizigers de weg. Robots die koffers en drankjes ronddragen zijn al aangekondigd, maar helaas nog niet aan het werk. Je kunt je afvragen wat de daadwerkelijke toegevoegde waarde van deze robots is, maar het is wel weer een bewijs dat robots voorzichtig de laboratoria aan het verlaten zijn – een erg interessante ontwikkeling.  

refresh this page
share this post
with the world
op de hoogte blijven?

Speak Your Mind

*